csütörtök, február 02, 2006

Skarlátos lett Ábel...

Köszönhetően a helyi óvoda, és az etnikum higiéniai hiányosságának, az emberek igénytelenségének, és tudatlanságának. A rendelőben pl egy egyértelműen bárányhimlős gyermeket ültetett mellénk egy anyuka...Nem sejtette, hogy van fertőző váró? A sok mosdatlan, szószerint büdös kisebbségről (ha valaki nem értené, a cigányokról beszélek) nem is beszélve, akik úgy használják a beteg várót, mintha királyok lennének, és egyedül élnének a földön (Ja, számukra még a postás is ember, aki a segélyt hozza). És amikor ezt szóvátettem, még fel is háborodtak... De úgy látszik, társadalmunknak el kell viselni, sőt támogatni kell ezt a fogatlan, mosdatlan kúltúrát ?! Éljen Európa!!!

A Skarlátról ezt találtam:

"Skarlát az óvodában

A skarlát egyike a jól ismert, klaszszikus gyermekbetegségeknek. a Streptococcus nevû kórokozó egyik alfaja okozza. Ez a baktériumtörzs egy méreganyagot, úgynevezett toxint termel, s emiatt ­ legalábbis régebben ­ a skarlát igen veszélyes betegségnek számított. a toxin gyakran megtámadta a szívet, a vesét és az ízületeket. Amikor a beteg túljutott az elsô heteken, gyakran számolni kellett késôbbi szövôdményekkel. Ezek néha olyan krónikus betegségek voltak, amelyek bizony megkeserítették, nem egyszer megrövidítették a skarláton átesettek életét.A penicillin felfedezése egyben a skarlát ellenszerének megtalálását is jelentette. Kiderült, hogy a penicillin, illetve az utána kifejlesztett más, korszerû antibiotikumok nemcsak magát a skarlátot gyógyítják meg szinte száz százalékosan, hanem ezekkel az antimikróbás szerekkel elejét lehet venni a veszélyes szív-, ízületi és veseszövôdményeknek is. Mára ­ legalábbis a világ fejlettebb felén, és ebben a vonatkozásban mi is idetartozunk ­ a skarlát már nem több, mint egy kiütéssel járó lázas torok-, illetve mandulagyulladás. a gyerekek pár nap alatt rendbe jönnek. Szinte sohasem kell kórházba feküdniük, elég, ha otthon pihennek pár napot. Ám az örömbe azért ezúttal is cseppent egy kis üröm. Ugyanis azzal, hogy a skarlát ilyen könnyû lefolyásúvá vált, megváltozott a szervezet védekezô reakciója is. Azelôtt annak az illetônek, aki egyszer már túlesett a skarláton, az immunrendszere annyi ellenanyagot termelt a baktérium ellen, hogy a szervezet egy életre védetté vált ellene, soha többé nem kapta el a baktériumot. a penicillin, illetve a penicillinhez hasonló antibiotikumok viszont olyan gyorsan elpusztítják a kórokozót, hogy az immunrendszer munkájára alig-alig van szükség. Viszont az ezért alig termelôdô ellenanyag gyenge védettséget ad. Nem csoda, hogy manapság a skarlátot kétszer-háromszor is el lehet kapni.Mint látjuk (szerencsére) a skarlát sem a régi. Ne essünk hát pánikba, ha az óvodában, bölcsôdében elkapja valaki. Valamikor szokásban volt, hogy ilyenkor mintegy megelôzésképpen a többi gyerek, meg a testvérek is, pár napig kis dózisban penicillin tablettát szedtek. Ez mára már kiment a divatból. Elsôsorban azért, mert mint említettük, a skarlát már enyhe betegség. Másodsorban, mert a kis dózisú penicillin nem is védte ki mindig a fertôzést, viszont a tüneteket olyan enyhévé tette, hogy gyakran észre sem lehetett venni, ha a gyerek megkapta a skarlátot. Márpedig az ilyen észrevehetetlen, enyhe lefolyású skarlátban elmaradt a teljes dózisú és kellô idejû kezelés, s ez bizony veszélyes lehet. az ilyen módon nem elegendô gyógyszerrel "elôkezelt" skarlát után még egy minimális kis immunitás sem maradt vissza."

Tehát félelemre semmi ok! :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jobbulást kívánunk Ábelnek! és kitartást!

Névtelen írta...

Szegény Ábi!
Gyógyuljon meg mihamarabb!
Mondjuk úgy tudom, nem ez az első eset, hogy az óvodából szed össze mindenféle nyavaját. Elég kemény kiképzést kap ott. :((